VideoFrank verkoopt Camerabewakingsystemen VideoFrank is Oke!
Nederlands English   
Mijn Account  |  Winkelwagen  |  Afrekenen   
  
  
  Home » Beveiligingscamera - Uitleg
   Kies Een Product Map
 1 -Opruiming


 2 -Complete Sets 


 3 -HD-CVI Camera's 


 4 -IP Camera's 


 5 -CVBS Analoog Camera's 


 6 -HD-SDI FULL HD 


 7 -HD-AHD FULL HD


 8 -Opslag en Geheugen 


 9 -Video Verwerking 


 10 -Lenzen 


 11 -Stroomadapters


 12 -Kabels en Pluggen 


 13 -Draadloze Techniek 


 14 -Achteruitrij Camera's


 15 -Toebehoren 


 16 -Monitoren


 17 -Gereedschap


 18 -Diversen Alarm Systeem


 19 -Intercom IP


 20 -Reparatie Onderdelen


 21 -Komt Nooit Meer


 22 -Manuals & Software
   Wat is er nieuw?
PFB202W Dahua Montage Dome
PFB202W Dahua Montage Dome
€29,95
€22,95

De moeite waard
   Snel zoeken
 
Gebruik sleutelwoorden om het artikel te vinden.
Geavanceerd zoeken

Beveiligingscamera - Uitleg

VideoFrank geeft graag objectieve informatie over allerlei onderwerpen die betrekking hebben op gebied van beveiligingscamera's. Het is niet eenvoudig om de uitleg zowel begrijpelijk als volledig te houden. Om die reden is het vaak handig om gewoon te bellen. U legt uit wat u wilt, dan krijgt u een telefonisch advies en directe hulp bij het bij elkaar zoeken van de benodigdheden.

Beveiligingscamera - Uitleg
Overzicht 1 tot 15 (van 15 begrippen) Overige Resultaatpagina(s):  1 

Alles willen zien

Alles willen zien

Welke lens is nu de beste? Natuurlijk wilt u zoveel mogelijk zien met uw beveiligingscamera en de voor de hand liggende manier om dat te bereiken is een groothoeklens. Een lens van 2,8mm of liefst nog minder. Want hoe lager de millimeters van de lens, des te breder de kijkhoek van uw beveiligingscamera is.

Maar..... wist u dat...

 • Hoe meer (breder) uw beveiligingscamera 'ziet' hoe kleiner alle objecten worden?
 • Hoe kleiner de objecten, hoe minder detail u ziet?
 • Hoe minder het detail is, des te moeilijker u iets kunt herkennen?
 • Wat ziet u nu werkelijk in in bovenstaand voorbeeld?

De meeste beveiligingscamera's die inclusief lens worden geleverd hebben een normale kijkhoek. Dat is ook het verstandigst. Een echte breedhoek lens of een telelens zijn alleen nodig in speciale situaties. We zien wel steeds meer camera's die voorzien zijn van een verstelbare lens met een bereik van 2.8mm-12mm. Daarmee kunt u elke gangbare situatie goed op instellen. Kiest u een camera met een vaste lens, weet dan dat een lens van 3.6mm de standaard keuze is voor een normale kijkhoek.

Wilt u een zo groot mogelijk globaal overzicht, zonder dat details er toe doen, is een groothoek lens praktisch. Wilt u vanaf een grotere afstand alleen een toegangsdeur in de gaten houden, dan is een telelens een verstandige keuze.

De moraal van dit verhaal... in vrijwel alle gevallen heeft u met een standaard camera/lens combinatie het beste beeld. Wilt u meer zien, hang dan meer beveiligingscamera's op, die elk een deel van het beeld voor hun rekening nemen.

Beeldsensor

Elke beveiligingscamera is natuurlijk voorzien van een beeldsensor. Er zijn verschillende gangbare maten:

 • 1/4 inch (minder vaak gebruikt)
 • 1/3 inch (het meest gebruikt)
 • 1/2 inch (zelden nog gebruikt)

Door de jaren heen zijn de beeldsensoren steeds kleiner geworden. Dat geeft een groot bijkomend voordeel omdat de lenzen ook kleiner en dus goedkoper zijn geworden. Tegenwoordig zien we alleen nog 1/4 inch en 1/3 inch.

Uitgaande van dezelfde lens, geeft een 1/3 inch sensor t.o.v. een 1/4 sensor een uitgestrekter beeld, met een grotere kijkhoek. Omgekeerd geldt hetzelfde. Wilt u het maximaal inzoom resultaat uit een zoomlens halen, kiest u liever een 1/4 inch dan 1/3 inch. Aan de andere kant heeft een 1/3 sensor het voordeel dat er meer lichtgevoelig materiaal is, en leveren daardoor in het algemeen een iets beter beeld vooral bij schemerachtige situaties. In ons aanbod zijn in het algemeen de camera's opgenomen met een wat grotere sensor, omdat daarmee een frisser beeld met minder ruis wordt verkregen.

Wilt u het precies weten, gebruik dan de onze lenscalculator.

Beveiligingscamera

Beveiligingscamera

Aanduiding van een camera bestemd voor bewaking, beveiliging en preventie. Andere gebruikelijke benamingen zijn: bewakingscamera, CCTV camera, observatiecamera, publieke camera enzovoorts.

Er bestaan verschillende systemen, elk met hun voor- en nadelen. Afhankelijk van het belang dat u hecht aan die voor- en nadelen kunt u een keuze maken voor een bepaald systeem. We onderscheiden deze soorten:

1) Analoge camera's (CVBS, composiet video)
2) IP camera's (netwerk video)
3) HD-SDI camera's (digitale video)
4) HD-CVI camera's (analoog/digitaal, met resoluties tot 8MP 4) AHD en TVI camera's (analoog/digitaal, met resoluties tot 5MP

De beelden van al deze soorten camera's kunnen met PC, Laptop, Internet en Smartphone worden bekeken. Dit is dus absoluut geen eigenschap die alleen toebehoort aan IP camera's - het kan met alle systemen!!

Ik ga nu over elk type wat vertellen.

1) Analoge Camera's.
Deze bestaan het langst. Dit systeem bestaat al tientallen jaren. Tegenwoordig drukken we de resolutie van camera's uit in megapixel, en een traditionele analoge camera kun je vergelijken met een resolutie van ongeveer 0.4MP. De betrouwbaarheid uitstekend, eenvoudig in aanleg en zeer voordelig in prijs. Simpel aan te sluiten met coaxkabel en 12V voedingskabel of met UTP netwerkbekabeling in combinatie met Baluns. Opnemen geschied met een DVR (digitale recorder met harde schijf) en de beelden kunt u zien op TV, Monitor, PC, Laptop, Tablet, Smartphone, Internet enz.

2) IP Bewakingscamera's
Deze zijn direct aangesloten op een recorder (NVR) met PoE poorten, of op het netwerk (Router, Switch), met netwerkbekabeling of soms via WIFI. Deze techniek is veel complexer en vraagt meer aandacht bij installatie en onderhoud. Er zijn veel verschillen in protocol en het ene werkt lang niet altijd met het ander. De introductie van een overkoepelend protocol (ONVIF) heeft wel enige verbetering gebracht maar er zijn nog steeds veel problemen. De keuze in camera's is vaak minder en de prijzen liggen veel hoger. De scherpte in megapixels varieert van 1MP tot 5MP, uitzonderingen daargelaten. Door toegepaste compressie en andere netwerkperikelen ontstaan er problemen met de scherpte bij beweging en de verversingssnelheid (beeld hakkelt). Hoe meer camera's er in het netwerk zijn, des te meer problemen er kunnen ontstaan. Voor de opname is een netwerkrecorder (NVR) nodig of NAS. Het kan ook met een PC of Laptop, maar die moet dan wel dag&nacht aanstaan. Sommige IP camera's hebben een slot voor een SD kaart waar de opnames op kunnen worden vastgelegd.

3) HD-SDI bewakingscamera's
In de camerabewaking zien we dit type sinds ~2010 en . Het is een perfect en compromisloos systeem met een resolutie van 2MP. De beelden zijn hagelscherp. De camera's worden aangesloten met coax en 12V voeding. Er is geen vertraging in de beelden, de kleuren zijn briljant, geen compressie dus geen verlies van scherpte. Deze techniek bestaat weliswaar al van ver voor 2010, maar werd aanvankelijk alleen in TV studio's gebruikt. Sinds de introductie van HD-CVI en andere systemen, heeft HD-SDI geen toekomst meer als bewakingscamera.

4) HD-CVI Bewakingscamera's.
Dit is het meest recente systeem en is beschikbaar sinds 2014. Het is soort mix tussen Analoog en HD-SDI en is uitgevonden door Dahua. Het is net zo makkelijk aan te leggen als Analoge camera's, dezelfde bekabeling kan worden gebruikt (Coax of UTP/Baluns). Camera's zijn verkrijgbaar in resoluties van 1MP, 2MP, 4MP en 8MP (4K). Opnemen geschied met een HD-CVI recorder (speciale digitale recorder met harde schijf) en de beelden kunt u zien op TV, Monitor, PC, Laptop, Tablet, Smartphone, Internet enz.

Het videosignaaltransport van camera naar recorder is zonder compressie. Er is geen probleem met bandbreedte of hakkelende blokkerig beelden zoals bij IP vaak het geval is. De live beelden op de monitor zijn zonder vertraging, zonder hakkelen, en zeer scherp zonder vlekkerigheden. Het is beter dan IP. Er zijn ook geen lastige configuraties, het is echt Plug&Play. Vanzelfsprekend kunt u de beelden op uw smartphone krijgen, dat is een functie van de recorder. Voor nieuw aan te leggen systemen heeft HD-CVI verreweg de voorkeur. Het is technisch zeer goed, het is betaalbaar en betrouwbaar.

De systemen AHD en TVI zijn vergelijkbaar met HD-CVI. Het zijn systemen die door andere zijn ontwikkeld. Vanaf 2016 zien we dat zowel recorders als camera's steeds flexibeler worden en met allerlei verschillende systemen probleemloos gemixed kunnen worden. Uw oude camera's werken prima op een nieuwe recorder. De nieuwste camera's kunnen ook als CVBS camera worden ingesteld en op een ouder systeem aangesloten. Uw investering gaat dus langer mee, en u bent niet gebonden aan één merk of één systeem.

Beveiligingsnieuws

Beveiligingsnieuws

Interessante website met allerlei actueel nieuws over beveiliging.

Naar de website   Volgende

BNC Connector

BNC Connector

Bij beveiligingscamera's wordt vaak dit type connector gebruikt ten behoeve van het videosignaal. De connector heeft een bajonet en wordt met een kwartslag aangedraaid en voorkomt spontaan losschieten. De beveiligingscamera en opnameapparatuur (DVR) zijn voorzien van de female uitvoering zoals rechts op de foto. Verbindingskabels zijn in het algemeen voorzien van de male uitvoering zoals links op de foto. De kabel aan deze connector is meestal RG59 coax.

Er bestaan verschillende soorten videosignalen die geen van allen direct uitwisselbaar zijn.
 • CVBS of composiet video. Dit is de oudste norm. Dit signaal komt ook voor bij consumentenapparatuur en maakt dan gebruik van tulp pluggen (meestal geel) of een scart connector.
 • HD-SDI video. Dit is een professionele norm en komt uit de omroepwereld, tv studios enz. Hiermee is Full HD mogelijk (1920x1080pixels of 2MP)
 • HD-CVI, ook wel HDCVI of kortweg CVI. Deze norm is vanaf pakweg 2014 in gebruik. Hiermee is Full HD mogelijk (1920x1080pixels of 2MP)
 • HD-AHD, of kortweg AHD. Deze norm is vanaf pakweg eind 2014 in gebruik. Het is nog de vraag of deze norm voldoende geaccepteerd gaat worden. Ook hiermee is Full HD mogelijk (1920x1080pixels of 1080P, 2MP).

Combikabel

Combikabel

U kunt uw CVBS (analoge), HD-SDI of HD-CVI beveiligingscamera aansluiten op twee manieren:

 • Combikabel RG59 + 12V
 • Gewone RG59 coaxkabel en 12V netadapter ter plaatse

De combikabel bevat een RG59 coax en een kabel voor de 12V voeding. De voeding vindt dan centraal plaats, daar waar alle combikabels tesamen komen.

Er zijn ook kant en klare combikabels verkrijgbaar in de lengtes 5, 10, 15 en 20 meter. Meerdere kabels kunnen aan elkaar gekoppeld worden d.m.v. een simpel BNC female-female koppelstukje.

Klik hier voor ons aanbod in combikabel.

Digitale Recorder

Digitale Recorder

Uw beveiligingscamera's sluit u aan op een Digitale Recorder. Deze zijn voorzien van 4, 8, of 16 ingangen waardoor u dus tegelijkertijd van meerdere camera's kunt opnemen. De beelden worden opgeslagen op een harde schijf. Alle recorders beschikken over bewegingsdetectie en kunnen zo ingesteld worden dat ze alleen opnemen als er iets aan de hand is. Dat geeft een enorme winst in opnameduur. Zo is 500GB voor een 4 kanalen recorder ruim voldoende. Bij recorders met hoge resolutie zoals HD-CVI kunt u eventueel een wat grotere harddisk kiezen.

De aansluitingen voor de camera's aan de achterzijde zijn BNC female (voor analoog, HD-CVI en HD-SDI) of in RJ45 (voor IP camera's.) De stroomvoorziening voor de camera gaat meestal over dezelfde kabel. Voor Analoog, HD-CVI en HD-SDI kunt u combicoax of UTP (netwerk) kabel met baluns gebruiken. De voeding voor de camera gaat dan ook over die kabel. Bij IP camera's gebruikt u UTP netwerkbekabeling. Ook hier gaat de voeding voor de camera over dezelfde kabel. Bij IP camera's noemt men dat POE. Moet u zeer lange afstanden overbruggen (meer dan 50-100 meter), dan is het soms beter een voeding dicht bij de camera te realiseren.

De recorder heeft ook een uitgang voor een monitor of TV. Deze aansluiting is VGA of HDMI. Sommige recorders hebben ook nog een composiet video uitgang in BNC of RCA/Tulp. Hier kunt u dus alleen een composiet video monitor (of gewone TV) aansluiten. Maar VGA en HDMI is gebruikelijker. HDMI heeft de voorkeur omdat het de beste beeldkwaliteit geeft, maar de lengte van de kabel is standaard beperkt tot 10 meter. VGA kan tot 20 meter, maximaal 30 meter. Grotere afstanden zijn ook nog wel mogelijk, maar dan zijn er speciale voorzieningen nodig.

Alle recorders zijn voorzien van een netwerk aansluiting. Hiermee kunt u via uw PC, tablet of Smartphone de beelden live bekijken, gemaakte opnames afspelen enzovoorts. Hier zijn geen speciale abonnementen voor nodig. Wij kunnen u telefonisch helpen met het instellen van uw recorder en router.

Klik hier voor ons aanbod in bewakingsrecorders.

Draadloos

Draadloze beveiligingscamera's, heel eerlijk, VideoFrank adviseert het niet. Om te beginnen, geheel draadloos zijn ze nooit. Er moet altijd nog een kabel voor de stroomvoorziening worden aangelegd. Maar dat is niet het ergste, vervelender is dat het zeer gebrekkig werkt.

Bereid u daarom voor op het volgende:
 • Zeer grote kans op storing door andere draadloze apparaten
 • Vandaag werkt het, morgen niet meer
 • Continue strepen en flikkeringen in het beeld
 • Helemaal geen beeld
Maar, zult u zeggen, mijn laptop is toch ook draadloos? Ja, maar die werkt op een totaal andere techniek. Als dan ontvangst matig is, dan merkt u dat alleen aan een tragere werking. Daar valt nog mee te leven. Bij draadloze beveiligingscamera's valt gewoon het beeld om, en dat is minder plezierig!

Soms kan het werken. 10-15 meter, 1 muur of plafond, er zijn gevallen bekend waarin het zowaar werkte. Op het platteland, zonder buren, is de kans dat het kan werken ook groter. Maar een kabel werkt altijd! Voorkom teleustelling en gebruik alleen bekabelde beveiligingscamera's.

Instructie Filmpjes

Hier vindt u enkele instructievideo's...

Lux en Gevoeligheid

De lichtgevoeligheid van een beveiligingscamera wordt uitgedrukt in lux. Het zegt iets over de minimale hoeveelheid licht die er moet zijn, om nog een enigzins acceptabel beeld te kunnen krijgen.

Deze tabel geeft een indicatie van de hoeveelheid licht die aanwezig is:

 • Een dag met volle zon: 100.000 - 130.000 lux
 • Daglicht, indirect zonlicht: 10.000 - 20.000 lux
 • Bewolkte dag: 1000 lux
 • Kantoor: 400 lux
 • Erg donkere dag: 100 lux
 • Schemering: 10 lux
 • Donkere schemering: 1 lux
 • Volle maan: 0,1 lux
 • Kwartier maan: 0,01 lux
 • Nieuwe maan zonder wolken: 0,001 lux
 • Bewolkte nacht zonder maan: 0,0001 lux
Een gewone doorsnee CCD camera heeft een gevoeligheid van 1 lux. Daarmee verkrijgt u dus ook in de schemering bruikbare beelden, die uiteraard wel als "sfeervol" kunnen worden bestempeld. Bij de infrarood-camera's ziet u vaak 0 lux als vermelde gevoeligheid. Dat is correct, omdat de camera zijn eigen lichtbron heeft, en dus niet afhankelijk is van de lichtsituatie. De beeldsensor in dergelijke camera's is meestal een normale CCD en heeft een eigen gevoeligheid van 1 lux.

Merk op dat er grote verschillen zijn tussen dag (100.000 lux) en nacht (0,1 lux) in luxwaarde. Dit komt door de logaritmische schaal. Het verschil tussen 1 lux en 0,1 lux is weliswaar 10x, maar is voor mensen een verschil van slechts 2x. Staar u dus niet blind op alleen de luxwaarde. Een camera van 1 lux of 0,8 lux maakt in de praktijk geen enkel verschil. Een factor 10, of 100, of 1000, ja dat merkt u natuurlijk wel.

Monitor

Monitor

Een camerabewakingssysteem is natuurlijk niet compleet zonder monitor. Anno 2015 beschikken recorders in het algemeen over zowel een VGA aansluiten als een HDMI aansluiting. De traditionele CVBS of composiet videosignaal is soms nog wel beschikbaar, maar lang niet meer altijd. Controleer dus specificaties van uw recorder als u een monitor gaat uitkiezen.

Goed om te weten:

 • Een TV is bijna altijd geschikt. Op een moderne TV vindt u een HDMI ingang en vaak ook een VGA of composiet ingang.
 • Een computer Monitor is VGA, soms ook HDMI, maar vrijwel nooit CVBS of composiet video!
 • Een computer VGA monitor maakt u geschikt voor composiet videosignaal met behulp van een video/VGA converter
 • Gebruik een monitor of TV in 3:4 (normaal) voor de traditionele CVBS camera's en 16:9 (breedbeeld) formaat voor modernere technieken als HD-CVI of NVR recorders.


Klik hier voor ons aanbod in monitoren.

Pan Tilt Zoom PTZ

Sommige camera's zijn op afstand bestuurbaar. Dit noemt men afgekort PTZ. Pan betekent heen en weer, Tilt betekent op en neer, en Zoom betekent dat u het beeld groter en kleiner kunt maken. Soms is er alleen Pan en Tilt mogelijk, en ontbreekt de zoom functie.

Het signaal waarmee PTZ camera's bediend worden noemen we RS485/PelcoD. Er zijn meer varianten, maar dit is de meest gebruikte. Het RS485 signaal gebruikt twee signaal aders, A (PLUS) en B (MIN). Zijn er meerdere PTZ camera's, dan is er nog steeds maar 1 RS485 kabel, die langs elke camera loopt, van camera naar camera. Doordat elke camera zijn eigen unieke nummer heeft (1-128) kan elke camera afzonderlijk via deze kabel worden aangestuurd.

Het RS485 stuursignaal kan op verschillende manieren worden aangeleverd. Dit kan afkomstig zijn van een digitale bewakingsrecorder waarmee u de camera's dan ook kunt bedienen. Of het komt van een losstaande PTZ controller, waarmee u de bediening doet. Het kan ook van een PC afkomen, voorzien van opnamehardware en waarop u camerabewakingssoftware draait.

Resolutie

Onder resolutie verstaan we het aantal beeldpunten waarmee een beeld is opgebouwd. Het verhaal is minder eenvoudig dan het lijkt. Meer is namelijk lang niet altijd beter. Er zijn een aantal standaardresoluties, we noemen er een paar:
 • CIF (352 x 288) circa 0,1MP
 • D1 (704x576) circa 0,4MP
 • HD (1280x720) circa 720P of 1MP
 • 1080N (1080 x 960) circa 1MP
 • FULL HD (1920 x 1080) 1080P of 2MP
 • UHD (3840 x 2160) of 8MP of 4K
Het is goed te beseffen dat een doorsnee monitor van 22 inch een resolutie heeft van 1920 x 1080 ofwel 2MP, twee megapixel dus. Als we een camerabeeld van 4 megapixel op deze monitor afbeelden, is het beeld niet scherper dan 2MP. Wel kan er in dat geval nog iets ingezoomd worden, maar niet veel. U kunt nog 1,41x inzoomen, daarboven worden alleen de pixels grover, er is geen winst in detail.

Meer pixels niet altijd beter? Dat vraagt om extra uitleg. Meer pixels betekent meer detail, zou je zeggen. In situaties met veel licht, zoals overdag, is dat zeker zo. Maar in de nacht, wanneer u het meest op uw camera's rekent, kan dat voordeel ook een nadeel zijn. Meer pixels op een sensor, betekent dat die pixels ook kleiner zijn. En een kleinere pixel vangt minder licht. Het signaal moet meer versterkt worden en er ontstaat ruis. Er is in de camera vaak wel een ruisonderdrukking actief, maar die werkt op het principe van aangrenzende pixels samenvoegen en middelen. En daar gaat uw resolutie. In de nacht kan de effectieve resolutie wel met een factor 4 of meer afnemen. Duurdere camera's hebben daar wel minder last van. In het goedkopere segment geven 720P of 1MP camera's vaak een beter nachtbeeld dan de 1080P of 2M modellen. Toch iets om bij stil te staan.

Meer megapixels geven dus niet altijd een beter beeld. De grootste winst maakt u door te kiezen voor een camera met verstelbare lens. Zoom de lens zover in dat u alleen dat stuk beeld overhoudt waar uw interesse naar uitgaat. Op die manier verspilt u geen pixels aan onbelangrijke details. Een groot stuk blauwe lucht is wel leuk voor een aantrekkelijk plaatje, maar richt de camera liever wat naar beneden, waar iets te zien is. Kies bij een beperkt budget liever voor een 720P dan een 1080P.

Stel de opname altijd in op de hoogst mogelijke kwaliteit die de camera levert. Besteed aandacht aan de scherpstelling van de camera, indien van toepassing. Het is werkelijk zonde als uw megapixel camera niet scherp staat afgesteld. Maak de lens/kap regelmatig schoon, want ook daar kunt u scherpte verliezen door vuil en aanslag.

Software & Instructies

Software & Instructies

Bij recorders en IP camera's wordt meestal software bijgeleverd. Klik hier voor algemene software, manuals en installatie instructies.

Voeding Voor Uw Beveiligingscamera's

Voeding Voor Uw Beveiligingscamera's

Elke beveiligingscamera heeft een voeding nodig. De meest voorkomende spanningen zijn:

 • 12V gelijkspanning voor CCD en infraroodcamera's
 • 6-9V gelijkspanning voor goedkope CMOS camera's
 • 24V wisselspanning voor draaibare gemotoriseerde camera's
 • 48V gelijkspanning voor IP camera's met POE
Verreweg de meeste beveiligingscamera's werken op 12V voeding. Er zijn drie manieren om te voorzien in een 12V voeding:

 • Per camera een aparte 12V stroomadapter
 • Voor alle camera's een krachtige centrale voeding
 • Een combinatie van bovenstaande
Als u een centrale voeding gaat gebruiken, gebruikt u voor Analoog en HD-CVI videokabels die tevens de voeding verzorgen. Deze zogenaamde combicoaxkabels transporteren zowel beeld als voedingspanning. U kunt ook UTP bekabeling gebruiken met baluns. Bij afstanden boven de 50 meter is dat vaak voordeliger. IP camera's worden aangesloten met UTP/Netwerk kabel en worden meestal gevoed met een POE systeem. Dat kan een (NVR) recorder zijn maar ook een losse POE voedingsadapter. Kunt u het niet meer volgen? Belt u dan even, we leggen het u graag uit.

Klik hier voor ons aanbod in voedingen.

   Winkelwagen
Uw winkelwagen
is leeg

   VideoFrank is Oke!
   Informatie Centrum
Feestdagen en Vakanties
Contact Informatie
Beveiligingscamera - Uitleg
Is het op voorraad?
Verzenden en retourneren
Zoek Installateur
Algemene voorwaarden
Wat is BTW?
Privacy van gegevens
Lens Calculator
Dealers en Installateurs
Route KaartjePaypal Betaling
Bancontact
Verzending Per NL Post
Bitcoins Accepted

Copyright © Frank Techniek, Vennestraat 11X, 2161 LE Lisse, Nederland, KvK 28103556
o